فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 48 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فاطمه نارنجی ثانی*، جواد پورکریمی، فاطمه دهقانی، سمانه سادات حجازی صفحات 1-24

    پژوهش حاضر باهدف بررسی دیدگاه ذی نفعان کلیدی از میزان انطباق دانشگاه با مولفه های آموزش عالی ناب در دانشگاه تهران است. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و از منظر گردآوری داده ها، کمی از نوع توصیفی-تحلیلی است. در بخش اول با استفاده از رویکرد نظام مند و روش تحقیق مطالعه اسنادی، پژوهش های مرتبط در حوزه آموزش عالی ناب (در سطح بین المللی) موردبررسی و تعداد 34 مولفه شناسایی شد، سپس بامطالعه و تلفیق الگوهای موجود در زمینه مولفه های مرتبط و انتخاب مولفه هایی که بیشتر پژوهشگران به آن ها اشاره داشته اند؛ 7 مولفه که دارای بیشترین فراوانی بودند، انتخاب و سپس بر اساس آن ابزار گردآوری داده ها ساخته شد. روایی پرسش نامه با استفاده ازنظر صاحب نظران متخصص در این حوزه و روایی سازه و همسانی درونی آن نیز با استفاده از آلفای کرونباخ (6/95%) محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای هییت علمی، کارشناسان و دانشجویان پردیس علوم اجتماعی - رفتاری دانشگاه تهران است که از میان آن ها تعداد 183 نفر اعضای هییت علمی، 185 نفر کارشناس و 213 نفر دانشجو به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان می دهد؛ 1) مهم ترین مولفه های آموزش عالی ناب عبارت اند از؛ فرایندهای ناب، رهبری ناب، فرهنگ ناب، توسعه و توانمندسازی کارکنان، راهبرد و چشم انداز ناب، مدیریت منابع و امکانات و تمرکز بر ذی نفعان کلیدی. 2) ادراک ذی نفعان کلیدی از میزان انطباق پردیس علوم اجتماعی و رفتاری دانشگاه تهران با مولفه های آموزش عالی ناب (هر 7 مولفه)، در هر سه گروه از ذی نفعان پایین تر از میانگین نظری است. 3) ازنظر ذی نفعان کلیدی به ترتیب فرایندهای ناب، راهبرد و چشم انداز ناب، رهبری ناب، فرهنگ ناب، تمرکز بر ذینفعان، توسعه و توانمندسازی کارکنان و درنهایت مدیریت منابع و امکانات دارای اهمیت است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی ناب، دانشگاه ناب، اعضای هیئت علمی، دانشجویان، دانشگاه تهران
  • رامین دهقانی، محمدرضا تقوا*، سید حبیب الله طباطبائیان صفحات 25-48

    در سال های اخیر بسیاری از شرکت های دانش بنیان کشور ایران در بازار رقابتی با ناکامی مواجه شده اند. یکی از علل اصلی این ناکامی ضعف مدیریتی آن ها است. با توجه به نقش ویژه مدیران ارشد در موفقیت شرکت های دانش بنیان، تاکنون به صورت علمی و روش مند الگویی برای پرورش مدیران ارشد این شرکت ها ارایه نشده است. این پژوهش با استفاده از رویکرد ترکیبی کارکرد-شایستگی الگویی برای شناسایی راهبردهای پرورش مدیران ارشد شرکت های دانش بنیان ارایه داده است. به این منظور، ابتدا مولفه های اصلی این الگو یعنی کارکردهای مدیریتی، شایستگی های مدیریتی و راه های توسعه هر شایستگی شناسایی گردید و سپس ارتباط میان آن ها از طریق اخذ و ادغام نظرات خبرگان مرتبط با حوزه دانش بنیان با استفاده از روش کپ لند مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج این تحقیق، مدیران ارشد شرکت های دانش بنیان باید شش کارکرد اصلی را ایفا نمایند که عبارتند از برنامه ریزی و سازمان دهی، تیم سازی و توانمند سازی تیم ها، راهبری کارآمد پرسنل، برانگیختن انگیزه کارکنان، ارزیابی روند های تکنولوژی و برقراری ارتباط با خارج سازمان، و نظارت و کنترل عملکرد کارکنان. به منظور ارتقا عملکرد مدیریتی مدیران ارشد، مدل پیشنهادی این تحقیق برای هر یک از کارکردها پنج شایستگی ضروری و برای ارتقا هر یک از شایستگی ها دو راه توسعه پیشنهاد داده است.

    کلیدواژگان: راهبرد توسعه مدیریت، مدیران ارشد، شرکت های دانش بنیان، روش کپ لند
  • مهدی نیکویه*، حاکم قاسمی، شهریار شیرویه پور صفحات 49-64

    آینده نگاری راهبردی نشان دهنده روش ها، بازیگران، فرآیندها و سیستم های موردنیاز برای ارتقا موقعیت رقابتی و به تبع آن ارتقای عملکرد سازمانی است و بر همین اساس موردتوجه سازمان ها و شرکت های بسیاری قرارگرفته است. به عبارتی، سازمان ها با کاربست قابلیت های آینده نگاری راهبردی می توانند عملکرد خود را برای مواجهه با تغییرات محیطی و آینده سازمان بهبود بخشند. بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیرات قابلیت های آینده نگاری راهبردی بر عملکرد سازمان های دفاعی کشور با تاکید بر نقش مهم یادگیری سازمانی و خلق ارزش است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها، پژوهشی توصیفی - همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 80 نفر از کارشناسان و مدیران سازمان های دفاعی است که از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. نتایج تحلیل داده های پژوهش نشان داد که آینده نگاری راهبردی بر یادگیری سازمانی، یادگیری سازمانی بر خلق ارزش و خلق ارزش تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد سازمانی دارد. همچنین بافتار سازمانی و ذهن آگاهی بازیگران در رابطه آینده نگاری راهبردی بر یادگیری سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: قابلیت های آینده نگاری راهبردی، یادگیری سازمانی، خلق ارزش، عملکرد سازمانی
  • سجاد شکوه یار*، جلال حقیقت منفرد، سامان سربی صفحات 65-83

    یک سیاست مناسب در نگهداری و تعمیرات می گوید تعمیر زمانی باید انجام شود که نیاز باشد. اگر چه انجام تعمیرات پیشگیرانه می تواند تعمیرات ناگهانی و غیرمترقبه را کاهش دهد اما همچنان باعث کاهش در دسترس بودن و افزایش هزینه های تعمیرات می گردد. شرکت ها می بایست استراتژی های نگهداری آنلاین و پیشگویانه را گسترش دهند که بتوانند تصور کنند که هر خرابی در هر زمانی ممکن است بطور تصادفی رخ دهد و این نیاز را از علایم و نشانه هایی که تجهیزات از خود بروز می دهند تشخیص دهند که به آن نگهداری و تعمیرات پیشگویانه یا نگهداری مبتنی بر شرایط می گویند. در این مقاله سعی شده است یک مدل پشتیبان تصمیم گیر برای نگهداری و تعمیرات پیشگویانه مبتنی بر شرایط بر اساس تکنیکهای داده کاوی طراحی شود. این پروژه در یکی از شرکتهای بهره برداری نفت و گاز جنوب کشور انجام شده و تجهیز انتخابی برای این پروژه توربین های گازی می باشد که یکی از اساس ترین و بحرانی ترین تجهیزات در کارخانه های فرآوری نفتی است.در این پروژه تکنیک داده کاوی شبکه عصبی MPL برای پیش بینی رخداد خرابی در تجهیز مورد نظر به کار گرفته شده است. در انتها پیشنهادهایی از جمله توسعه این مدل برای سایر تجهیزات، کنترل مدت زمان مشاهده صورت وضعیت تجهیزات و تعیین زمان بهینه تعمیر و نگهداری برای آینده ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نگهداری و تعمیرات، تعمیرات پیشگویانه مبتنی بر شرایط، تکنیک شبکه عصبی MPL، پیش بینی
  • محسن اعظمی*، فریدون احمدی صفحات 85-101

     مطالعه حاضر باهدف شناسایی وضعیت موجود شهروند شرکتی در صنایع تولیدی کشور و عوامل موثر بر آن جهت تعیین نقشه راهی برای دست یابی به وضعیت مطلوب شهروند شرکتی انجام پذیرفته شده است. در این مطالعه شهروند شرکتی در چهار بعد شهروند قانونی، شهروند اقتصادی، شهروند اخلاقی و شهروند داوطلبانه و عوامل موثر بر آن بر اساس مدل سه شاخگی در سه بعد رفتاری، ساختاری و زمینه ای موردمطالعه واقع شده است. در این مطالعه تعداد 50 شرکت از صنایع مواد غذایی و پتروشیمی در سطح استان تهران و تعداد 200 نفر از اعضای هییت مدیره این شرکت ها به شیوه طبقه ای تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. مطالعه حاضر برحسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است و از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده های اولیه بهره گرفته شده است. روایی ابزار با استفاده از نظرات خبرگان و معادلات ساختاری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ احراز گردیده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد نزدیک به 70 درصد شرکت های موردمطالعه ازنظر شهروندی شرکتی در وضعیت مناسبی قرار ندارند؛ و کلیه عوامل رفتاری، ساختاری و زمینه ای بر بروز رفتار شهروند شرکتی واحدهای تولیدی تاثیرگذارند. در بین عوامل رفتاری بعد مسیولیت پذیری اجتماعی، در میان ابعاد ساختاری داشتن ساختار ارگانیکی و فرهنگ انسان محور، اندازه متوسط و ظرفیت سازمانی بالا و نهایتا بر اساس عوامل زمینه ای وجود نگرش مثبت مشتریان به شرکت ها بیشترین تاثیر را بر رفتار شهروندی شرکتی، واحدهای تولیدی موردمطالعه داشته است.

    کلیدواژگان: شهروند شرکتی، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری، عوامل زمینه ای، واحدهای تولیدی
  • مهدیه ویشلقی، علیرضا مقدم*، رضا سپهوند، عادل آذر صفحات 103-122

    نوسازی راهبردی زمینه تناسب راهبردی پویا بین سازمان و محیط را فراهم می سازد. علی رغم اینکه نوسازی راهبردی در دنیای متحول امروزی اهمیت بسیار زیادی دارد و عمده دلیل شکست سازمان ها را می توان به آن نسبت داد، تحقیقات منسجمی در این خصوص صورت نگرفته است. به این ترتیب هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تبیین پیشایندها و پسایندهای نوسازی راهبردی در شرکت های دولتی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی و در زمره پژوهش های آمیخته می باشد. در بخش کیفی 15 نفر از اساتید رشته مدیریت با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، 26 نفر از مدیران میانی و ارشد شرکت های دولتی تابعه ایدرو با استفاده از پرسشنامه مقایسه زوجی مشارکت داشتند. برای کدگذاری داده ها از نرم افزار Atlas.ti و برای اولویت بندی پاسخ ها از فن دلفی فازی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که فرهنگ سازمانی، منابع اقتصادی، فناوری و منابع انسانی راهبردی مهم ترین عوامل به وجودآورنده نوسازی راهبردی و افزایش بهره وری، اعتماد و رضایت ذینفعان و چابکی راهبردی مهم ترین پسایندهای نوسازی راهبردی هستند. با توجه به اینکه نتایج پژوهش مدیران و تصمیم گیرندگان سازمان را از اهمیت نوسازی راهبردی و پیامدهای آن آگاه کرده و زمینه توسعه راهبردی شرکت با استفاده از عوامل موثر بر اجرای نوسازی راهبردی را فراهم می کند، ارزشمند است.

    کلیدواژگان: نوسازی، نوسازی راهبردی، شرکت های دولتی، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، رویکرد دلفی فازی
  • مینو صاحب الداری*، مرتضی سلطانی، اسدالله کرد نائیج صفحات 123-143

    هم رقابتی، وجود همزمان رقابت و همکاری میان رقبا در یک صنعت خاص است. این استراتژی در دو دهه اخیر با اقبال فراوان در میان شرکت ها روبه رو شده؛ لذا تعداد مقالات چاپ شده در این حوزه نیز به صورت چشمگیری در سال های اخیر افزایش پیدا کرده است. اما خلاء وجود چارچوبی جامع، برای عوامل موثر بر شکل گیری هم رقابتی در ادبیات این حوزه احساس می شود. هدف از این پژوهش، ارایه چارچوبی برای عوامل موثر بر شکل گیری روابط هم رقابتی است. در این پژوهش از روش مرور سیستماتیک، جهت یکپارچه سازی و تجمیع یافته های مرتبط استفاده شده است. مرور سیستماتیک در سه مرحله ی اصلی: برنامه ریزی، اجرا و گزارش دهی انجام می گیرد که هر کدام از مراحل، شامل چندین گام مجزا می باشند. نتایج پژوهش نشان می دهد، همه ی عوامل موثر بر شکل گیری روابط هم رقابتی، در دو مقوله نهایی پیش آیند ها و انگیزه ها جای می گیرند. مقوله پیش آیندها، شامل 4 زیر مقوله: تغییرات محیطی، شرایط صنعت، ویژگی های رقیب و ویژگی های شرکت می شود. در حقیقت پیش آیندها، توصیف کننده ی وضعیت و شرایطی هستند که سبب بوجود آمدن رابطه ی هم رقابتی می شوند. از سویی دیگر، یک سری از عوامل وجود دارند که نقش موتور محرکه، برای شکل دادن رابطه هم رقابتی ایفا می کنند که این عوامل انگیزه های هم رقابتی هستند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: هم رقابتی، همکاری، رقابت، مرور سیستماتیک
  • مرتضی مداح، مجیدمحمد شفیعی*، حسین رضایی دولت آبادی صفحات 145-168

    امروزه اکثر مصرف کنندگان هویت های محلی و جهانی دارند. هویت محلی شامل بازنمایی های ذهنی است که مصرف-کنندگان به اعتقادات و سنت ها و آداب و رسوم محلی احترام می گذارند، به رویدادهای محلی علاقمند هستند و جوامع محلی را منحصر به فرد تشخیص می دهند. از آنجاییکه هویت ملی می تواند به عنوان یک عامل اثرگذار در مصرف کالاهای داخلی باشد، این مطالعه بدنبال تدوین مقیاس هویت ملی مصرف کننده است. مطالعه حاضر که به روش آمیخته انجام شده است به دنبال شناسایی ابعاد و مولفه های هویت ملی است که باعث اثرگذاری بر مصرف کالاهای داخلی در صنعت پوشاک می شود. جامعه آماری در مرحله کیفی شامل خبرگان صنعت پوشاک ایران بودند که نمونه ای 20 نفره از آنان به روش قضاوتی انتخاب شد. در مرحله کمی، جامعه آماری را مصرف کنندگان پوشاک در ایران تشکیل می داد که با روش نمونه گیری خوشه ای، انتخاب شدند. جهت انجام این پژوهش، پس انجام مصاحبه با خبرگان صنعت و استفاده از روش تحلیل تم، مولفه های اصلی شناسایی شد. سپس با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مولفه های شناسایی شده، در قالب ابعاد تقسیم بندی و صحت آنها مورد بررسی قرار گرفت. در پایان مقیاس هویت ملی که در خرید کالاهای داخلی موثر هستند، شناسایی و پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: هویت ملی، مصرف کالای داخلی، تحلیل مضمون، تحلیل عاملی، صنعت پوشاک
  • مریم سلیمانی، عاطفه رسته* صفحات 169-189

    پایداری از جمله مباحثی است که در همه عرصه های فنی و مدیریتی عصر حاضر آثار آن دیده می شود. دستیابی به اهداف پایداری نیازمند به دیدگاهی فراگیر و بلندمدت است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف شناسایی و تعیین اولویت معیارهای پایداری در تصمیم گیری راهبردی سازمانی انجام شده است. این مطالعه به صورت کاربردی در شرکت تولید روی بندرعباس انجام شده است و از منظر روش و بازه زمانی گردآوری داده ها در دسته مطالعات پیمایشی-مقطعی قرار می گیرد. جامعه آماری شامل مدیران شرکت تولید روی بوده که با روش های غیراحتمالی و به صورت هدفمند 30 نفر از افراد واجد شرایط در این مطالعه شرکت کرده اند. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه خبره است که روایی آن با نظر اساتید دانشگاه موردتایید قرار گرفت. برای سنجش پایایی نیز نرخ ناسازگاری تمامی مقایسه ها محاسبه گردیده است. برای تحلیل داده های گردآوری شده از روش های دلفی فازی و تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شده است. یافته های حاصل تحلیل داده ها نشان داده است عوامل زیست محیطی از بیشترین اهمیت برخوردار است. عوامل مربوط به مشتریان، عملیات سازمان، حقوق جامعه، حاکمیت شرکتی، کارکنان و فعالیت های بشردوستانه در اولویت های بعدی قرار دارند. بنابراین نتیجه گرفته می شود مدیران شرکت تولید روی بندرعباس در راستای مسیولیت اجتماعی شرکت باید مقوله پایداری را در برنامه ریزی راهبردی شرکت مدنظر قرار دهند. همچنین این شرکت با استفاده از منابع پایدار قادر خواهد بود از آسیب های زیست محیطی جلوگیری نموده و مواردی از این دست را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: پایداری، مسئولیت اجتماعی، تصمیم گیری راهبردی، شرکت تولید روی
  • رسول ثانوی فرد*، محمد احمدی، علی حمیدی زاده صفحات 191-205

    صنعت فولاد از اولویت های صادراتی کشور است. هدف این تحقیق ارایه مدل تصمیم به صادرات در صنعت فولاد است. بدین منظور ابتدا عوامل موثر بر تصمیم به صادرات شناسایی، روابط میان آن ها تبیین و مدل مفهومی پیشنهاد گردید. جامعه آماری 280 نفر از مدیران ارشد شرکت های فولاد خوزستان و مبارکه بوده، نمونه گیری تصادفی ساده و حجم نمونه 168 می باشد. روایی صوری و محتوایی اولیه سازه با استفاده از نظر خبرگان طی دو مرحله (توزیع پرسش نامه باز و بسته) بررسی و تایید شد. به منظور تحلیل از روش معادلات ساختاری نرم افزار PLS استفاده گردید. در بخش اندازه گیری، پایایی سازه از طریق آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، روایی همگرا با معیار AVE و روایی واگرا نیز با روش فورنل و لاکر اندازه گیری و مورد تایید واقع شدند. در بخش ساختاری وضعیت متغیرها از طریق خروجی نرم افزار (نمودار در وضعیت استاندارد ضرایب) بررسی گردید. نتایج نشان داد منابع متمایز شرکت، محیط داخل و خارج بر جذابیت صادرات، جذابیت صادرات بر تعهد سازمانی به صادرات و همچنین تعهد سازمانی به صادرات بر تصمیم به صادرات تاثیر مستقیم، مثبت و معنی دار دارد. همچنین مقادیر به دست آمده معیارهای ضریب تعیین، استون و گیزر و نیکویی برازش برای تمامی متغیرها و کل مدل نشان داد که مدل علاوه بر برازش قوی از قدرت پیش بینی کنندگی بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: جذابیت صادرات، تصمیم به صادرات، تعهد سازمانی به صادرات و منابع متمایز
  • علی صفاری دربرزی*، پوریا مالکی نژاد، مهران ضیائیان صفحات 207-223

    توجه همزمان به زنجیره های تامین رو به جلو و رو به عقب باعث ایجاد مفهومی جدید در ادبیات زنجیره تامین به عنوان زنجیره های تامین حلقه بسته شده است. یکی از عواملی که می تواند منجر به اختلال در روند حرکتی زنجیره های تامین و کاهش سطح سودآوری و عملکرد سازمان ها گردد، اثر شلاقی است. هدف از این پژوهش طراحی مدل مفهومی استراتژی های اثرگذار بر کاهش اثر شلاقی در زنجیره تامین حلقه بسته است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از جنبه نوع و نحوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را 75 تن از خبرگان صنعتی و دانشگاهی حوزه تولیدات روغن خودرو در کشور تشکیل داده اند. در این پژوهش با مطالعه پیشینه پژوهش، 8 استراتژی اثرگذار بر کاهش اثر شلاقی در زنجیره تامین حلقه بسته شناسایی و با جمع بندی نظرات 5 تن از خبرگان دانشگاهی تعدیل یافت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش را پرسشنامه مقایسات زوجی حاوی 8 استراتژی شناسایی شده تشکیل داده است. در ادامه با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری، 8 استراتژی بدست آمده در 5 سطح کلی ساختاربندی گردید. یافته های پژوهش حاکی از قرارگیری استراتژی های "ایجاد سیاست های بررسی دوره ای کنترل موجودی و برنامه ریزی تولید" و " در دسترس بودن اطلاعات در مورد پارامترهای محصولات بازیافتی" در سطح آغازین مدل است. همچنین یافته های پژوهش نشان از قرارگیری استراتژی های "افزایش دید در روند بازیابی محصولات در فرآیند زنجیره تامین رو به عقب با استفاده از سیاست تبادل محصول با مشتری" و "کاهش زمان تحویل محصول" در سطح پایانی مدل دارد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین حلقه بسته، استراتژی، اثر شلاقی، صنعت روغن خودرو، مدلسازی ساختاری - تفسیری
  • علی محقر*، محمدرضا حمیدی زاده، مجتبی امیری، علیرضا احمدی صفحات 225-248

    تجربه نشان داده است برای پیشرفت و رشد هر کشور در ابعاد مختلف، تقلید از بسیاری از الگوهای غیربومی، جوابگوی نیازهای آن جامعه نیست. متفاوت بودن شرایط هر کشور در مبانی فلسفی و معرفتی، ضرورت طراحی الگویی مناسب، با در نظر گرفتن شرایط اجتماعی، فرهنگی، علمی، اقتصادی و سیاسی را اشکار مینماید. باورها و ارزشها بویژه در جوامع مذهبی، نگرشها و رفتارها را اصلاح و تعدیل کرده و آنها را شکل میدهد. هدف این پژوهش طراحی و تبیین الگوی رشد کیفی انسان بعنوان زیربنا و شالوده باورها و ارزش های انسان است.

    روش شناسی تحقیق

    این تحقیق درصدد پاسخ به این سه سوال است. 1-رشد کیفی انسان دارای چه سازه ها و مولفه هایی است؟ 2- تاثیرگذاری و تاثیرپذیری این مولفه ها بر یکدیگر چگونه است؟ 3- و درنهایت مدل پویای رشد کیفی انسان چگونه است؟ از این رو روش تحقیق در این مقاله از نوع روش کیفی تحلیل محتوی، معرفت شناسی تفسیری و پدیدارشناسی است. جامعه آماری این تحقیق سی و پنج پژوهش مرتبط و معتبر است.

    نتایج

    با انجام این پژوهش مولفه های موثر بر رشد کیفی انسان و چگونگی تاثیر گذاری و تاثیر پذیری آنها و در ادامه الگوی پویای حاکم بر سیستم پویای رشد کیفی انسان توسعه داده شده است. سیستم پویای رشد انسان یک مفهوم چند بعدی است، شاخص های تشکیل دهنده آن، با دارا بودن روابط پویا، اثر متقابل و تشدید شونده بر هم دارند. پدیده رشد کیفی انسان، نظام باورها و ارزش های شخص را سازمان داده و باورها و ارزش ها بویژه در جوامع مذهبی، نگرش ها و رفتارها را شکل میدهد.

    کلیدواژگان: رشد کیفی انسان، پویایی شناسی سیستم، تحلیل محتوی، انسان در قرآن، باورها و ارزش ها
  • محسن گلشنی، عادل صلواتی*، کیومرث احمدی صفحات 249-268
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، فهم ماهیت شایستگی شغلی و تاثیر آن در افزایش بهره وری سازمانی است.

    روش

    روش به کار رفته در پژوهش،روش آمیخته بوده است.روش های آمیخته دارای دو بخش کیفی و کمی هستند. بخش کیفی با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد و بخش کمی با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری انجام گرفته است.ابزار جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده که متن آنها در سه مرحله کدگذاری باز،محوری و انتخابی انجام شد. در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی و پایایی آن بررسی شد.

    یافته ها

    با توجه به کدهای احصاشده از مصاحبه ها و استخراج کدها، تعداد 122 کد باز، 23 مفهوم،10 طبقه فرعی و در نهایت 6 مقوله اصلی استخراج شدند. از این میان بعد مدل های شایستگی به عنوان پدیده محوری و ابعاد تدوین قوانین و مقررات موثر و مدیریت نوین به عنوان پدیده علی شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های بخش کیفی ، که تایید ارتباط ابعاد با متغیرها و مدل مفهومی پژوهش به کمک نرم افزار PLS انجام شد، مشخص گردید کلیه ابعاد به دست آمده با ضریب اثر و ضریب معناداری قابل قبول، بر بهره وری سازمانی اثر گذار هستند و مقادیر محاسبه شده برای GOF مدل پژوهش، نیز محاسبه شد که مقادیر مجاز و قابل قبولی داشتند.

    کلیدواژگان: بهره وری، شایستگی شغلی، کارایی، اثربخشی، عدالت سازمانی
  • مهدی جلالیون*، مانی آرمان، سید یعقوب حسینی صفحات 269-285

    اهمیت برنامه ریزی استراتژیک در هر سازمانی غیرقابل چشم پوشی است و بحث ارزیابی آن دارای اهمیتی دوچندان. از آنجایی که در محیط پویای عصر حاضر رویکردهای سنتی به برنامه ریزی استراتژیک کارایی خود را از دست داده اند، توجه به رویکردهای نوین افزایش یافته است و یکی از این رویکردها، رویکرد اقیانوس آبی می باشد. پژوهش حاضر تحت حمایت شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بوده و با هدف ارزیابی میزان تطابق و هم راستایی نظام برنامه ریزی استراتژیک این شرکت با رویکرد اقیانوس آبی تدوین شده است. در این پژوهش که از نوع پژوهش های کیفی می باشد، پس از انتخاب مدل و شاخص های مناسب برای ارزیابی آن و سپس تایید خبرگان، با استفاده از روش مطالعه موردی و مصاحبه های عمیق با 9 نفر از متخصصین شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران که در تدوین استراتژی ها نقش داشتند، به ارزیابی استراتژی های شرکت پرداخته شد. یافته های پژوهش، مطابقت 55 درصدی نظام برنامه ریزی استراتژیک شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران را با رویکرد اقیانوس آبی بازگو می کند. همچنین در بین ابعاد مدل مورد نظر برای ارزیابی که شامل بینش اقیانوس آبی، انسانیت محوری و به کارگیری ابزارهای مناسب می باشد، بینش اقیانوس آبی در تدوین استراتژی های این شرکت از وضعیت بهتری نسبت به دو بعد دیگر برخوردار است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، استراتژی اقیانوس آبی، صنعت پتروشیمی
|
  • Fatemeh Narenji Thani *, Javad Pourkarimi, Fatemeh Dehghani, Samane Hejazi Pages 1-24
    Aim and Introduction

    In recent decades, quality improvement approaches in higher education institutions have facilitated and continuously improved processes. Nevertheless, it has failed to meet the expectations of key stakeholders and academic suppliers in practice. However, some quality approaches, such as lean thinking, have a different view of continuous process improvement and have tried to pursue and resolve organizational issues. Therefore, applying the lean approach at the University has significantly reduced costs, waste, and increased satisfaction. On the other hand, the University faces some challenges such as; not doing the right actions at the right time, changes in the needs and expectations of participants, and rising university costs. The core of lean thinking is meeting or exceeding stakeholder expectations, eliminating waste, and creating a value chain across all academic processes. Therefore, the primary purpose of this study is to examine the perceptions of non-academic staff, teachers and students on the degree of compliance of the lean higher education components.
     

    Methodology

    This research is practical in terms of subject, and also collecting data is quantitative (descriptive-scaling method). In the first part, using a systematic approach and research method of documentary study, 24 related research about lean higher education and  university examined. Then after studying and analyzing them,  34 components identified. Formerly, without basing a particular theory, by studying and combining the existing models in this field on the one hand and selecting the components that most researchers have mentioned. On the other hand, seven components were chosen and developed based on a research tool (including 35 items). Lean higher education experts confirmed the questionnaire's validity, and structural validity was also used on the other hand. Its internal consistency was calculated from the Cronbach alpha value of 94%. The statistical population of the study includes; The total number of faculty members (350 people), experts (360 people), and students (7062 people) of the Social and Behavioral Sciences Campus of the University of Tehran in the academic year 2020-2021. The statistical population determined the statistical sample size using Cochran's random sampling method and sampling formula, 183 faculty, 185 non-academic staff, and 380 students. The results were analyzed by the SPSS and Lisrel software and the independent t-test, the confirmatory factor analysis, and the Friedman test. Thus, by creating an online questionnaire and providing a link to three relevant groups, 73 people from 183 faculties, 121 out of 185 experts, and 213 out of 360 students answered the questionnaires thoroughly(The researchers discarded incomplete questionnaires).

    Findings

    The results show that  the most critical components of lean higher education are; Lean processes, leadership, culture, staff development, strategy, vision, resource management, and focus on key stakeholders. In this regard, the results demonstrate that critical stakeholders' perception of the degree of adaptation of the University about the components of lean higher education (all seven components) are lower than average. Finally, the results indicated that the essential components from stakeholders' view were Lean processes, Lean strategy and vision, Lean leadership, Lean culture, stakeholder focus, people development and empowerment, and resource and facility management.
    Discussion and

    Conclusion

    Based on several critical factors of research’model that determine the success of implementing the concept of lean in the University of Tehran, one of which is leadership. Academic leadership must support all staff (from experts to senior managers) at all university levels, welcome the expression of ideas, and provide the necessary resources for its cultivation. On the other hand, it has the necessary power and influence to motivate people to participate in quality improvement processes, take risks, and learn from mistakes. To establish lean higher education, staff at all levels (from senior managers to experts) accept that higher education has various stakeholders. However, they keep asking themselves, how can we happier the stakeholders? This requires stakeholder ideas and feedback to monitor quality and improve academic processes.  conversely, the key decision-makers and planners of the university Emphasize the principle of continuous improvement, waste reduction, and increased stakeholder satisfaction in all activities related to the planning, budgeting, evaluation processes, etc. Successful implementation of Lean Higher Education requires codified implementation mechanisms to empower human capital. On the other hand, faculty and other staff should feel proud to be part of the University and care about its success. Therefore, it is necessary to define each personal responsibility to support the unit/department and the University in achieving the objectives of the Lean approach. Based on the present study results, it is suggested that senior managers should try to improve the university climate by designing mechanisms and activities to motivate the staff and maintain their sense of loyalty and organizational commitment. In addition, risk-taking needs to be strengthened due to a changing and improving organizational climate. In contrast, it is suggested that by designing and launching the suggestion system, the ideas and feedback from key stakeholders be used to provide quality control and continuous improvement of university processes and give them feedback. Furthermore, the University's vision, mission, strategies, and goals should be designed to implement the lean-approach. In this regard, the organizational values should be defined based on continuous improvement and respect for stakeholders. In brief, the requirements for implementing the lean approach are the readiness to establish it. Hence, before designing and implementing continuous improvement programs, universities should pay attention to the critical factors of the success of the lean approach, and even before in their financial, material and human resources in the organization. Additionally, continuous quality improvement seeks input from key stakeholders on the University's level of readiness and compliance with the lean approach components. So the successful implementation of lean programs requires the full attention of academic leaders so that the organization can continue to grow and be able to build a sustainable competitive advantage.

    Keywords: Lean higher education, University of Tehran, Social-Behavioral Sciences Campus, key stakeholders
  • Ramin Dehghani, Mohammadreza Taghva *, Seyed Habib Alah Tabatabaiyan Pages 25-48

    In recent years, many Iranian knowledge-based companies have failed to achieve their pre-determined goals. One of the critical obstacles impeding these companies is their managerial deficiency. Despite the crucial role of senior managers in the company’s growth, no scientific and methodological models have been introduced for management development in knowledge-based enterprises. This study developed a model for devising a strategy for nurturing senior managers in knowledge-based companies using a combined function-competency approach. To this end, managerial functions, managerial competencies, and the way to enhance each competency have been identified by obtaining the opinions of experts associated with the knowledge-based realm. Then the opinions are mixed through the Copeland method. The results reveal that the managers of knowledge-based companies have to conduct six main functions, including planning and organizing, teams building and empowering them, leading personnel virtually, motivating staff, evaluating technological trends and communicating with the outside of the organization, monitoring and controlling staffs’ performance. The proposed model introduced five essential competencies for each function to be conducted properly and specified two ways for enhancing each competency.

    Keywords: Management Development Strategy, Senior Managers, Knowledge-based companies, Copeland method
  • Mahdi Nikooye *, Hakem Ghasem, SHAHRIYAR SHIROOYEHPOUR Pages 49-64

    Strategic foresight depicts the methods, actors, processes and systems needed to improve the competitive position and consequently improve organizational performance, and therefore has been considered by many organizations. In other words, by using strategic foresight capabilities, organizations can improve their performance in the face of environmental changes and the future of the organization. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effects of strategic foresight capabilities on the performance of defensive organizations with emphasis on the important role of organizational learning and value creation. The study is a descriptive-correlational research based on structural equation. The population of the present study includes 80 experts and managers of defensive organizations that use simple random sampling method. The results of research showed that there is a positive and significant effect of strategic foresight on organizational learning, organizational learning on value creation and value creation on organizational performance. Also, organizational context and actors' mindfulness have a positive effect as a moderator on strategic foresight capabilities and organizational learning relation.

    Keywords: strategic foresight capabilities, organizational learning, value creation, organizational performance
  • Sajad Shokouhyar *, Jalal Haghighat Monfared, Saman Sorbi Pages 65-83

    An appropriate maintenance policy says that repairs should be done when needed. Although preventive repairs can reduce sudden and unexpected repairs, they still reduce availability and increase repair costs. Companies need to develop online and predictive maintenance strategies that can anticipate that any failure could occur at any time, and recognize this need from the signs and symptoms of equipment. This is called predictive maintenance or condition-based maintenance.in this paper we have tried to design a decision support model for predictive maintenance based on conditions based on data mining techniques. This project has been carried out in one of the oil and gas exploitation companies in the south of the country and the selected equipment for this project is gas turbines, which is one of the most basic and critical equipments in oil processing factories.In this project, MPL neural network data mining technique has been used to predict the occurrence of failure in the equipment. Finally, suggestions such as the development of this model for other equipment, controlling the duration of viewing the equipment status and determining the optimal maintenance time for the future are presented.

    Keywords: Maintenance & Repairs, Conditional Predictive Repairs, MPL Neural Network Technique, prediction
  • Mohsen Aazami *, Freydon Ahmadi Pages 85-101

    Corporate citizenship is one of the main topics in development country that citizen mention to these corporate as citizenship and attention to their acts and exceptions those react the like behavior. The purpose of this study is to identify the current passion of corporate citizenship in producing unit in country and factors impact on this situation to access action plan to develop corporate citizenship. In this study, corporate citizenship studied in for dimensions like legal corporate, economical corporate, ethical corporate and voluntary corporate. Also, factors impact on corporate citizenship explored based on three dimensions: behavioral, structural and content factors. In this study, 200 people from 50 companies into a file of food and petrol industry are selected as sample. The current study is applied and descriptive study and is used of questionnaire instrument for data collection. The validity of the instrument is done by expert replay and reliability by Cronbach Alfa. The results of this study are indicated that 70 percent of corporate haven’t a positive situation based on corporate citizenship and all behavioral, structural and content factors have a positive impact on corporate citizenship. Also, access to social responsibility, organic structure, hermetic oriented culture, medium size, good organizational capacity and positive insight of customer have the main impact of corporate citizenship.

    Keywords: Corporate citizenship, Behavioral, Structural, Content Factors, producing units
  • Mahdieh Vishlaghi, Alireza Moghaddam *, Ader Azar, Reza Sepahvand Pages 103-122

    Strategic renewal provides the basis for a dynamic strategic fit between the organization and the environment. Although strategic renewal is very important in today's changing world and the main reason for the failure of organizations can be attributed to it, no coherent research has been done in this regard. Thus, the aim of the present study is to identify and explain the prerequisites and consequences of strategic renewal in state-owned companies. This research is applied in terms of purpose and in terms of nature and method, descriptive-survey and is among mixed researches. In the qualitative section, 15 management professors participated using semi-structured interviews, and in the quantitative section, 26 middle and senior managers of state-owned companies affiliated to the Industrial Development and Renovation Organization of Iran participated using a pairwise comparison questionnaire. Atlas.ti software was used to encode the data and fuzzy Delphi fan was used to prioritize the answers. Findings showed that organizational culture, economic resources, technology and strategic human resources are the most important factors in creating strategic renewal and increasing productivity, trust and satisfaction of stakeholders and strategic agility are the most important consequences of strategic renewal. It is valuable considering that the research results inform managers and decision makers of the organization about the importance of strategic renewal and its consequences and provide the ground for strategic development of the company by using the factors affecting the implementation of strategic renewal.

    Keywords: Renewal, Strategic Renewal, State-owned companies, Industrial Development, Renovation Organization of Iran, fuzzy Delphi approach
  • Minoo Sahebodari *, Morteza Soltani, Asadollah Kordenaeij Pages 123-143

    coopetition means the simultaneous existence of cooperation and competition between rivals in the particular industry. This strategy has met with great success among companies in the last two decades; Thus the number of published articles in this area has exponentially increased in the recent years. But the lack of a comprehensive framework for the factors influencing the formation of coopetition in the literature of this field is felt. The purpose of this study is to providing a framework for factors influencing on the formation of coopetitive relationship. In this study, systematic review method has been used to integrate and aggregate relevant findings. The systematic review is done in three stages which include planning, implementation and reporting. Each stages include some many different and separate steps.The results show that all the factors affecting the formation of coopetitive relationships fall into the final two categories of Antecedents and motivations. The category of Antecedents includes 4 sub-categories that are: environmental changes, industry conditions, characteristics of rivals and company features.: In fact, Antecedent describe the conditions that can cause and lead to the coopetition relationships. On the other hand, there are some factors that play the role of moving engine in order to shape coopetition relationship. These factors are called motivation of coopetition.

    Keywords: coopetition, cooperation, Competition, Systematic review
  • Morteza Maddah, Majid Mohammad Shafiee *, Hosein Rezaei Dolatabadi Pages 145-168

    Today, most consumers have local and global identities. Local identity consists of mental representations in which consumers respect local beliefs, traditions, and customs, are interested in local events, and recognize local communities as unique. Since national identity can be an influential factor in the consumption of domestic goods, this study seeks to develop a scale of national consumer identity. The present study, which is a mixed method, seeks to identify the dimensions and components of national identity that affect the consumption of domestic goods in the clothing industry. The statistical population in the qualitative stage included experts in the Iranian clothing industry, a sample of 20 of whom were selected by judgment. Quantitatively, the statistical population consisted of clothing consumers in Iran, were selected by cluster sampling. In order to conduct this research, after conducting interviews with industry experts and using the thematic analysis method, the main components were identified. Then, using exploratory and confirmatory factor analysis, the identified components and their accuracy were examined in the form of dimensions. Finally, the National Identity Scale, which is effective in purchasing domestic goods, was identified and proposed.

    Keywords: National Identity, domestic consumption, Thematic Analysis, Factor analysis, clothing industry
  • Maryam Soleimani, Atefeh Rasteh * Pages 169-189

    Sustainability is one of the topics that its effects can be seen in all technical and managerial fields of the present era. Achieving sustainability goals requires a comprehensive and long-term perspective. Therefor, the present study was conducted with the aim of identifying and prioritizing sustainability criteria in organizational strategic decision making. This study has been applied in Bandar Abbas Zinc Production Company and in terms of method and data collection, time is in the category of survey-cross-sectional studies. The statistical population includes the managers of the Zinc production company who participated in this study by non-probabilistic methods and purposefully by 30 qualified people. The main tool for data collection is an expert questionnaire that its validity was confirmed by university professors. To measure the reliability, the incompatibility rate of all comparisons has been calculated. Fuzzy hierarchical analysis process method was used to analyze the collected data. Findings of data analysis show that environmental factors are the most important. Factors related to costumers, organizational operations, community law, corporate governance, staff and humanitarian activities are the next priority. Therefore, it is concluded that the managers of Bandar Abbas Zinc production Company in line with the company's social responsibility should consider the issue of sustainability in the company's strategic planning. The company will also be able to prevent environmental damage and reduce such sustainable sources.

    Keywords: Sustainability, social responsibility, Strategic decision making, zinc production company
  • Rasoul Sanavifard *, Mohamad AHMADI, Ali Hamidizadeh Pages 191-205

    Steel industry is one of priorities in Iranian vision export. This research suggests conceptual export decision making model in steel industry. The statistical population was 280 of KSC. and MSCO. senior manager, simple sampling with 168 surveys. Conceptual and visual validity approved through two stages distributing open and close ended questionnaire by expert. Structural Equation Modeling (SEM) and PLS software used for analyzing. In measurement stage, Reliability measure by Cronbach’s alpha and Composite Reliability (CR), Convergent validity with average Average Variance Extracted (AVE), Divergent validity by Fornell-Larcker criterion and confirmed. PLS standard coefficient diagram apply for investigating hypothesis. The results reveal that distinction resource, Internal and External environment have direct and positive significant impact on market attractiveness. Moreover, market attractiveness with organization commitment to export and organization export commitment with Export decision making have positive and significant relationship. R2 coefficient, Stone–Geisser (Q2) and GOF supports significance of coefficients and the strong predictive capacity of the model.

    Keywords: Export Attractiveness, Export Decision, organizational commitment, Resources Distinction
  • Ali Saffari Darberazi *, Pooria Malekinejad, Mehran Ziaeian Pages 207-223

    Simultaneous attention to forward and backward supply chains has created a new concept in the supply chain literature as closed-loop supply chains. The purpose of this study is to design a conceptual model of effective strategies on bullwhip effect reduction in the closed loop supply chain. This research is a descriptive survey in terms of applied purpose and in terms of type and method of data collection. The statistical population of the study consists of 75 industrial and academic experts in the field of automobile oil production in the country. Then, by studying the research background, 8 effective strategies on bullwhip effect reduction in the closed-loop supply chain were identified and adjusted by summarizing the opinions of 5 academic experts. The instrument used in this study is a pairwise comparisons questionnaire containing 8 identified strategies. Then, using interpretive structural modeling technique, 8 identified strategies were structured in 5 general levels. The research findings indicate that the strategies of "creating policies for periodic review of inventory control and production planning" and "availability of information on the parameters of recycled products" are at the initial level of the model. Also, the research findings indicate that the strategies of "increasing visibility in the process of product recovery in the supply chain process backwards using the product exchange policy with the customer" and " product delivery time reduction" at the final level of the model.

    Keywords: Closed loop supply chain, strategy, whiplash effect, automotive oil industry, structural-interpretive modeling
  • Ali Mohaghar *, Mohammad Reza Hamidizadeh, Mojtaba Amiry, Alireza Ahmadi Pages 225-248
    Objective

    Experience has shown that for the development and growth of any country in different dimensions, imitation of many non-indigenous models does not meet the needs of that society. The different conditions of each country in philosophical and epistemological foundations, reveal the need to design an appropriate model, taking into account social, cultural, scientific, economic and political conditions. Beliefs and values, especially in religious societies, modify and shape attitudes and behaviors. The purpose of this study is to design and explain the model of human qualitative growth as the foundation of human beliefs and values.

    Research Method

    This research tries to answer these three questions. 1- What structures and components does human quality development have? 2- What is the effect of these components on each other? 3- And finally, what is the dynamic model of human quality growth? Therefore, the research method in this article is a qualitative method of content analysis and interpretive epistemology and phenomenology. The statistical population of this research is thirty-five relevant and valid researches.

    Results

    By conducting this research, the effective components on human qualitative growth and how they are affected and effective, and then the dynamic model governing the dynamic system of human qualitative growth have been developed. The dynamic system of human development is a multidimensional concept, the components of which, with their dynamic relationships, interact and intensify. The phenomenon of human qualitative development organizes the system of beliefs and values of the individual and shapes beliefs and values.

    Keywords: Human Qualitative Development, system dynamics, content analysis, Man in the Qur', an, Beliefs, Values
  • Mohsen Golshani, Adel Salavati *, Kumars Ahmadi Pages 249-268
    Objective

    The purpose of this study is to understand the nature of job competence and its impact on increasing organizational productivity.

    Methods

    The method used in the research was a mixed method. Mixed methods have two parts, qualitative and quantitative. The qualitative part has been done using the foundation data theorizing method and the quantitative part has been done using structural equation modeling. Data collection tools were in the qualitative part of semi-structured interviews, the text of which was done in three stages of open, central and selective coding. In the quantitative part, a questionnaire was made by the researcher and its validity and reliability were examined.

    Results

    According to the codes obtained from the interviews and code extraction, 122 open codes, 23 concepts, 10 subcategories and finally 6 main categories were extracted. Among these, competency models were identified as a central phenomenon and the dimensions of effective laws and regulations and new management were identified as a causal phenomenon.

    Conclusion

    According to the findings of the qualitative section, which confirmed the relationship between dimensions and variables and the conceptual model of the research was done using PLS software, it was found that all dimensions obtained with an effective coefficient and a significant coefficient of impact on organizational productivity Are in transition And the calculated values for the GOF of the research model were also calculated, which had acceptable and acceptable values.

    Keywords: Productivity, Job Competence, Efficiency, effectiveness, Organizational Justice
  • Mahdi Jalalioun *, Mani Arman, Seyed Yaghoub Hosseini Pages 269-285

    The importance of strategic planning in any organization is undeniable, And the discussion of its evaluation is doubly important. Since in the dynamic environment of the present age, traditional approaches to strategic planning have lost their effectiveness, attention to new approaches has increased and one of these approaches is the Blue Ocean approach. The present study is supported by the National Iranian Petrochemical Company and has been compiled with the aim of assessing the degree of compliance and alignment of the strategic planning of this company with the blue ocean approach. In this research, which is a type of qualitative research, after selecting the appropriate model and indicators to evaluate it and then confirming the experts, using case study method and in-depth interviews with 9 experts of the National Iranian Petrochemical Company in Strategies were involved, the company's strategies were evaluated. The findings show that 55% of the strategic planning of the National Iranian Petrochemical Company reflects the Blue Ocean approach. Also, among the dimensions of the model to be evaluated, which include blue ocean perspective, humanness and the use of appropriate tools, the blue ocean perspective in the formulation of the company's strategies is in a better position than the other two dimensions.

    Keywords: Strategic Planning, Blue Ocean Strategy, Petrochemical industry